Telefoanele din ziua de azi au baterie bazată pe litiu şi toată lumea a observat că acestea se degradează în timp şi pur şi simplu nu mai sunt la fel de performante ca la început.
Se pare că viaţa unei baterii din litiu nu este mai lungă de 500 de cicluri de încărcare şi asta deoarece metalul se degradează la fiecare încărcare şi descărcare.
Acest proces a fost explicat de oamenii de ştiinţă de la Pacific Northwest National Laboratory, care cu ajutorul unui microscop foarte puternic au reuşit să vadă ce se întâmpla în metal atunci când are loc un ciclu de încărcare.
În clipul prezentat, se explică ce se întâmplă cu elecrozii atunci când bateria se încarcă şi se descarcă. S-a descoperit că în timpul acestui proces unii elecrozi “crapă” şi nu mai pot fi folosiţi. Acesta este un motiv pentru care bateria din litiu îşi pierde capacitatea. Un alt motiv este faptul că fiecare ciclu de încărcare şi descărcare lasă o urmă de litiu în afara celulei de elecrod. Litiul “mort” nu poate fi utilizat la o încărcare viitoare, iar asta duce la diminuarea capacităţii bateriei.
În plus, s-a mai obsevat că pe suprafaţa electrozilor se formează un strat interfazic de electoliţi solizi care “înfundă” bateria şi încurcă încărcarea.
Oamenii de ştinţă cred că singura soluţie la această problemă ar fi folosirea unor alte metale ca alternativă la litiu. De exemplu, se gândesc să folosească magneziu, aluminiu sau cupru pentru a înlocui litiul.