Review-ul de față are ca subiect o componentă esențială a oricărui calculator modern, fie că este laptop sau desktop, Mac sau PC. Protagonistul curent este un SSD de 1TB de la producătorul taiwanez de renume mondial Adata, iar numele complet al modelului este LEGEND 740 PCIe Gen3 x4 M.2 2280. Adata se adresează cu acest model în principal creatorilor de conținut, pentru care a inclus câteva capabilități dedicate.
Specificații:
- capacitate 1TB
- format M.2
- interfață PCIe Gen3 X4
- suportă NVMe 1.3 (declarația de pe ambalaj) sau NVMe 1.4 (declarația de pe site-ul Adata din linkul corespunzător codului QR de pe același ambalaj)
- proiectat pentru sarcini intensive precum grafica 2D, post procesare, CAD, editare video, etc.
- algoritmi de corecție a erorilor și criptare LDPC (Low Density Parity Check Code) și AES pe 256 de biți
- suportă Host Memory Buffer (HMB) și SLC caching
- 5 ani garanție la producător
- viteze de citire/scriere: până la 2500/2000 MB/s
- performanță citire/scriere fișiere 4k din locații aleatorii: până la 180K/200K IOPS pentru multitasking fără efort
- radiator discret și elegant pentru reducerea temperaturilor de lucru cu 15%
- software SSD Toolbox pentru actualizarea firmware-ului și monitorizarea parametrilor de sănătate și stare a SSD-ului
- dimensiuni: 80 x 22 mm, grosime 3.13mm cu radiator sau 2.15mm fără radiator
Prima inspecție relevă un SSD în formatul clasic M.2, cu dimensiuni 22 X 80mm. Ambalajul este un blister din plastic în care găsim SSD-ul și un radiator de căldură constituit dintr-o plăcuță metalică, foarte subțire, similară ca dimensiuni cu SSD-ul, și prevăzută cu un film de adeziv 3M pe partea inferioară. Estetic radiatorul se prezintă foarte bine, într-un albastru elegant inscripționat cu auriu.
Pentru testare, SSD-ul a fost montat într-un laptop. Instalarea nu a pus nici o problemă, unitatea de stocare fiind recunoscută imediat în BIOS. A urmat instalarea unui Windows 10, care de asemeni a decurs fără incidente. Odată finalizate aceste operațiuni laptopul a putut beneficia de vitezele excelente de pornire oferite de un SSD capabil de comunicare prin interfața PCIe. În utilizarea cotidiană aplicațiile s-au încărcat cvasi-instantaneu așa cum era de așteptat. Aceste etape fiind îndeplinite fără surprize neplăcute, s-a trecut la testarea propriu-zisă.
În PassMark PerformanceTest 10.2, SSD-ul a înregistrat un rezultat foarte bun, respectiv un scor de 20723 de puncte, ceea ce l-a plasat în top 16% în raport cu performanțele înregistrate la nivel mondial în baza de date a celor de la PassMark.
În CrystalDiskMark 8.0.4 au fost testate mai multe scenarii, iar rezultatele au fost următoarele:
Setarea implicită, 5 repetări, fișiere de test de 1GiB:
Setarea implicită, 5 repetări, dar cu fișiere de test de 32GiB:
Profilul Real World Performance, 5 repetări, fișiere de test de 1GiB:
Profilul Real World Performance, 5 repetări, fișiere de test de 32GiB:
Profilul Peak Performance:
Temperatura monitorizată în timpul testelor a indicat o diferență maximă de aproximativ 30 de grade față de temperatura de bază, respectiv o temperatură maximă atinsă de 63 de grade. Ar putea părea mult, însă pragurile raportate în HWiNFO64 au fost de 100 de grade pentru avertizarea de temperatură înaltă, și 110 grade cel critic. Nimic îngrijorător așadar, și să nu uităm că SSD-ul a fost instalat într-un laptop ultraportabil în timpul verii.
Puncte negative:
Nu s-au înregistrat aspecte negative, cu excepția neconcordanței în declarațiile de standard NVMe de pe ambalaj, respectiv site.
Puncte pozitive:
Algoritmi utili de verificare și corecție a erorilor, criptare pe 256 de biți, aspect elegant, garanție prelungită, performanțe foarte bune.
Concluzie:
Adata Legend 740 a avut o prestație solidă în timpul testelor. Ratele susținute de transfer au confirmat cu brio toate specificațiile declarate de producător, iar comportamentul general în utilizare a fost cât se poate de bun. Garanția de 5 ani de zile asumată de producător ar trebui să fie un indice bun de calitate a componentelor folosite, iar algoritmii de verificare, corecție a erorilor și criptare prezenți la nivel hardware ar trebui de asemeni să se dovedească foarte utili pentru un utilizator care creează conținut propriu. Pentru aceștia este foarte important ca producția proprie să fie stocată în condiții de siguranță atât la nivel de securitate a datelor cât și la nivelul integrității lor.