Site icon Stiri IT si noutati din domeniul tehnologic – Mobile247

Review Acer Predator Helios 300

Avem astăzi la test un laptop de gaming de la Acer, unul din cei mai mari producători de laptopuri din lume. Laptopul Predator Helios 300 face parte din linia de gaming Predator deja consacrată a celor de la Acer, și se plasează în zona de mijloc a gamei Predator. Modelul pe care îl avem în review are totuși o echipare de top, după cum urmează:

Ambalajul laptopului este simplu și funcțional. Cele două tampoane masive din spumă din interiorul cutiei exterioare își îndeplinesc cu brio misiunea de a proteja laptopul de orice șocuri survenite în timpul transportului. Găsim în cutie unitatea propriu-zisă, alimentatorul de 230 de wați, și un material textil pentru curățat ecranul.

Extragem laptopul din cutie și prima impresie este cea de soliditate. Laptopul se simte ca un bloc metalic foarte rigid. Cu toate că baza sa este din ABS, nu flexează deloc și poate fi ușor confundat cu o unitate integral metalică. Carcasa superioară și capacul laptopului sunt din aluminiu negru semi-mat, iar rama din jurul ecranului este de plastic. Unitatea este suficient de ușoară pentru a putea fi manevrată ușor cu o singură mână.

Sobrietatea exterioară e temperată de accentele discrete ale celor două benzi albastre de pe capacul laptopului și de logo-ul iluminat al gamei Predator. Logo-ul este iluminat de backlight, deci rămâne permanent aprins atât timp cât ecranul e pornit, cu aceeași intensitate luminoasă ca a ecranului, ceea ce poate fi și un minus în situația în care se dorește o utilizare discretă a laptopului.

Designul laptopului e marcat de atenția la detalii. Finisarea carcasei este foarte bună. Grilele de aerisire plasate în partea din spate a laptopului par inspirate din industria auto și prezintă numeroase treceri discrete de la o suprafață la alta, plăcute nu doar vizual ci și tactil. Fantele de aerisire de pe baza laptopului sunt matrițate la unghiuri alternative astfel încât să creeze un pattern interesant prin jocurile de lumini și umbre. Tastele par plate dar sunt foarte ușor concave. Accentele argintii ale grilelor de aerisire din spate sunt echilibrate de muchia frontala a laptopului, în aceeași culoare. Un singur minus în proiectarea asamblării, separația între capacele inferioare ale grilelor și carcasa laptopului generează muchii tăioase care pot fi ușor deranjante. Aceeași situație o întâlnim frontal în colțurile laptopului.

Alimentarea este amplasată în spate, un loc ideal pentru a nu deranja nici vizual nici fizic în utilizarea laptopului, mai ales atunci când nu îl folosim așezat pe birou. Mufa de alimentare poate pivota spre stânga sau dreapta, are forma unui L pentru a fi foarte compactă, și se fixează foarte solid, fără posibilitatea de deconectare accidentală nedorită. Alimentatorul suportă tensiuni de alimentare între 100 și 240 de volți, deci nu avem probleme când călătorim în alte țări.

Rigiditatea carcasei oferă un avantaj funcțional major prin faptul că nu flexează absolut deloc. Putem manevra laptopul cu o singură mână ținându-l de un colț fără nici un fel de problemă, și în plus dispare posibilitatea flexării plăcii de bază odată cu carcasa, situație ce poate duce în timp la fisurarea lipiturilor componentelor interioare. Balamalele sunt solide și laptopul se poate deschide cu o singură mână, asigurând totuși o poziție perfect stabilă în utilizare.

 

Ecranul este unul IPS, mat, full HD, cu frecvența de 144Hz. Reflexiile surselor de lumină sunt minime, neinterferând cu utilizarea laptopului indiferent de ambient. Unghiurile de vizualizare sunt cele specifice unui IPS de calitate, deci nu există virări de culoare sau luminozitate indiferent de poziția în care ne aflăm față de ecran. Culorile sunt naturale și plăcute și poate fi folosit fără probleme inclusiv pentru editări foto non-critice. Luminozitatea este suficientă pentru interior. Nivelul de negru nu e spectaculos și există un pic de backlight bleeding, totuși nimic deranjant.

Destinația de gaming a laptopului e subliniată de tastatura iluminată RGB, cu 16 milioane de nuanțe posibile și patru niveluri de luminozitate. Pe lângă jocurile de culori predefinite, tastatura este împărțită în patru zone ce pot fi colorate static, fiecare zonă în ce culoare dorim.
Tastatura e decentă în utilizare. Tastele sunt bine delimitate, iar cele folosite clasic în gaming, W A S D, sunt ușor teșite în partea inferioară. Tasta W are suplimentar o mică proeminență ce ajută la recunoașterea oarbă a tastei, similar cu proeminențele clasice de pe F și J prezente pe orice tastatură. Caps Lock și F8 (care indică și nivelul audio “mute”) prezintă fiecare câte un led alb dedicat.

Touchpad-ul este fin și precis, multitouch, suficient de mare pentru a putea folosi fără probleme laptopul fără mouse pentru activități uzuale gen browsing sau editare de text. Pe setarea de maximă sensibilitate există posibilitatea să citească accidental contactul cu podul palmei, situație care dispare pe setarea medie.

La capitolul audio, laptopul vine echipat cu tehnologiile Acer TrueHarmony și DTS:X, care îmbunătățesc realismul și simulează spațialitatea din doar două surse sonore, fie ele difuzoarele audio sau căștile conectate la mufa de 3.5mm. Calitatea sunetului este foarte bună, cu mențiunea că difuzoarele încorporate au un bas destul de firav și se aud cam încet chiar și la volum maxim. Nivelul sonor limitat devine un inconvenient mai ales când se suprapune cu o turație mai mare a ventilatoarelor. Audiția la căști însă este excelentă și elimină ambele probleme.

Camera video prezentă pe marginea de sus a ramei ecranului are o calitate mediocră, dar e suficientă pentru apeluri video.

Bateria are o capacitate de 58Wh, și a menținut laptopul în funcțiune aproximativ o oră și jumătate de urmărit filme pe Youtube la rezoluție 1920 X 1080, cu placa wireless evident activată, până când laptopul s-a închis. Încărcarea până la 100% a durat aproximativ același timp. Totuși trebuie menționat că bateria unității de test avea o oarecare uzură în momentul testelor, deci rezultatul e unul pur informativ.

Performanța este cea la care ne-am aștepta de la un laptop cu configurația din review. Sistemul de operare Windows 10 cu care vine laptopul bootează “la rece” în câteva secunde, iar programele se deschid cvasi-instantaneu. Acer ne oferă un software dedicat pentru controlul parametrilor hardware, PredatorSense, cu ajutorul căruia putem seta modul de iluminare al tastaturii, viteza ventilatoarelor și modul de performanță dorit. Softul permite și crearea unor profile specifice pentru fiecare joc în parte. Pentru un salt instantaneu de performanță găsim pe carcasă și o tastă Turbo care va face un ușor overclocking plăcii video și va tura ventilatoarele la maxim.

Ventilatorul plăcii grafice are un design complex. Profilul palelor folosește descoperirile din bionică și se inspiră din mecanica zborului silențios al bufnițelor. Intenția a fost de minimizare a zgomotului, turbulențelor, și maximizare a fluxului de aer. La modelul din teste Acer a folosit generația a cincea a tehnologiei AeroBlade, care folosește 89 de pale metalice foarte subțiri. Pentru un laptop de gaming, volumul ventilatoarelor este modic, totuși la turație maximă nu poate fi ignorat fără niște căști închise. Acer a preferat răcirea eficientă în detrimentul silențiozității, astfel încât inclusiv pe profilul cel mai silențios oferit de PredatorSense zgomotul este sesizabil într-un mediu liniștit.

Jocurile noi rulează fără probleme la rezoluția nativă FullHD a laptopului, cu setări grafice peste medie. Din nou, Acer a preferat să prioritizeze stabilitatea, puterea alocată plăcii video nedepășind 80-85W în modul Extreme și 90-95W în modul Turbo. Avantajul este că temperaturile sunt foarte bine ținute sub control. În jocuri, placa video dedicată nu a depășit 75 de grade, cu o medie de 65-70 de grade.
Laptopul nu are un comutator MUX, deci nu putem decupla placa video integrată. Aceasta duce la o ușoară penalizare a performanței 3D în cazul în care nu folosim un monitor extern. Temperatura procesorului central s-a menținut în toate jocurile între 75-80 de grade, fără a intra vreodată în thermal throttling.

Performanța a fost mai mult decât satisfăcătoare indiferent de jocul încercat. Cu titlu informativ, întrucât lista completă de setări grafice pentru fiecare joc ar ocupa prea mult spațiu în articol, am obținut următoarele rezultate:

Ca o concluzie generală, putem juca orice joc recent fără probleme de viteză, cu setări grafice peste medie sau chiar apropiate de setările rezervate în mod normal unităților desktop de gaming.

Rezultatele în benchmarkuri au fost următoarele:

În concluzie, impresia generală este ca Acer Predator Helios 300 e un laptop foarte rapid, matur și polivalent, cu accentul pus pe stabilitate și control în detrimentul acceptat al unei ușoare pierderi de performanță față de maximul pe care ar putea să îl ofere hardware-ul. Echiparea laptopului este mai mult decât suficientă pentru a putea fi folosit și în zona profesională, cum ar fi grafica 2D sau 3D, iar designul exterior deși nu neglijează aspectul ludic este totuși suficient de discret pentru a permite utilizarea laptopului și într-un cadru mai oficial.

Exit mobile version