Noile SSD-uri externe SanDisk Extreme Pro se adresează cu precădere profesioniștilor
Alexandru Anca
SanDisk, marcă Western Digital, a creat o nouă generație de soluții de stocare externe dedicate profesioniștilor, ce se remarcă deopotrivă prin performanțele de top și rezistența sporită la utilizarea în condiții de mediu dificile.
Siguranța oferită datelor a reprezentat probabil dintotdeauna cel mai important aspect de care au ținut cont utilizatorii de tehnologie în procesul de alegere a unei soluții de stocare. La rândul ei, nivelul de performanță a jucat mereu un rol important, chiar dacă adeseori din plan secundar. În același timp, trebuie precizat că există o categorie în continuă creștere de utilizatori, pentru care accesibilitatea datelor reprezintă o adevărată necesitate.
Din acest punct de vedere, există la ora actuală mai multe filosofii și mai multe abordări ale temei, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. Chiar și așa, este incontestabil faptul că dispozitivele de stocare portabile continuă să reprezinte cea mai sigură soluție de salvare, accesare și editare a datelor, oricând și de oriunde. Un aspect puternic dezbătut de-a lungul timpului cu privire la acestea a fost însă nivelul de siguranță oferit datelor stocate. Portabilitatea înseamnă, printre altele, expunerea la diverse condiții de mediu și riscul de supunere la șocuri mecanice, ce pot reprezenta adevărate pericole pentru harddisk-urile clasice. Stick-urile USB pot fi o alternativă, însă presupun limitări legate de performanță și capacitate, iar uneori chiar și de integritate la transfer. Pentru majoritatea utilizatorilor, care folosesc astfel de dispozitive pentru backup și transport în scopuri personale, astfel de neajunsuri nu sunt decât mici neplăceri, fără consecințe notabile. Pentru profesioniști, precum fotografi sau creatorii de conținut video, pierderea datelor stocate pe un astfel de dispozitiv poate avea urmări grave, chiar și atunci când există copii de siguranță. Coruperea portofoliului chiar înaintea unei prezentări pentru potențiali clienți sau defectarea dispozitivului la scurt timp după descărcarea conținutului de pe cardul camerei reprezintă doar două astfel de situații, pe care SanDisk le-a avut în vedere în procesul de proiectare a unei noi serii de dispozitive de stocare pentru profesioniști.
SSD-urile externe SanDisk Extreme Pro se remarcă atât prin dimensiunile reduse, cât și prin performanțele de top, posibile mulțumită interfeței USB 3.1 Gen 2, prin intermediul căreia pot fi transferate date cu viteze de până la 1050MB/s. Iar datorită absenței componentelor în mișcare, este practic garantată o imunitate aproape completă la șocuri mecanice. În plus, toate cele 3 variante de capacitate disponibile – 500GB, 1TB și 2TB – sunt prevăzute cu certificare IP55, ceea ce înseamnă că beneficiază de protecție împotriva prafului și a picăturilor de apă. De asemenea, designul a fost în așa fel conceput încât să reziste la diferite condiții neprielnice și lovituri. Astfel, carcasa este bazată pe aluminiu, care îi asigură atât rezistență sporită, cât și o disipare eficientă a căldurii, dar conține la exterior un înveliș din silicon, al cărui rol este acela de a atenua șocurile mecanice. Toate aceste caracteristici fac din noile SSD-uri externe SanDisk Extreme Pro alegerea ideală pentru toți profesioniștii care se deplasează frecvent și lucrează în medii variate, iar fotografii și creatorii de conținut video reprezintă principalele tipuri de utilizatori cărora li se adresează. De altfel, fiabilitatea sporită a acestor modele este susținută cu o perioadă de garanție de 5 ani.
Noile SSD-uri externe SanDisk Extreme Pro sunt disponibile în România prin intermediul partenerilor autorizați, la prețuri ce pleacă de la 600 de lei.
Despre SanDisk
Fondată în anul 1988, SanDisk este în prezent o marcă a Western Digital, axată pe soluții de stocare flash, stick-uri USB, carduri de memorie, cititoare de carduri de memorie și SSD-uri. Până la achiziția sa de către Western Digital din anul 2016, compania s-a remarcat de-a lungul timpului prin mai multe creații inovatoare, precum primul SSD în format de 2.5”, dezvoltat în anul 1991.