Site icon Stiri IT si noutati din domeniul tehnologic – Mobile247

Viitorul industriei IT din România e pe mâini bune. Mentori wanted!

Coding copii

De prin ianuarie 2017 în România se implementează un proiect de coding dedicat copiilor de gimnaziu, însă nu în marile orașe, așa cum ne-am obișnuit, ci în mediul rural. Proiectul „CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice” este dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani organizați în 30 de cluburi de coding. Toate aceste cluburi și-au găsit hosting în biblioteci publice locale din 7 județe (Argeș, Vâlcea, Gorj, Timiș, Arad, Bihor și Sălaj), copiii fiind la rândul lor mentorați și coordonați de către bibliotecari, echipa de proiect și specialiștii unei companii IT. Prin proiectul acesta, copiii sunt ajutați să treacă de la nivelul de consumatori de conținut la cel de producători de conținut, își dezvoltă competențele și, implicit, șansele de angajare pe piața muncii.

CODE Kids are o componentă socială – reducerea discrepanțelor dintre copiii din mediul rural și cei din mediul urban în ceea ce privește acumularea competențelor tehnice. Sistemul public de înățământ face față cu greu acestor provocări, iar diferențele sunt din ce în ce mai vizibile. Cealaltă componentă a proiectului, cea educațională,  urmărește să reducă timpul pe care copiii îl petrec pe calculator pentru activități recreaționale și realocarea lui către activități cu o mai mare valoare adăugată.

Iar dacă luăm în calcul și faptul că România este considerată țara cu cea mai mare creștere a pieței IT din sud-estul Europei, iar limitele acestei creșteri încep să fie văzute de către marile companii de IT datorită îngreunării procesului de recrutare al noilor angajați, proiectul poate fi văzut ca având și o componentă economică.

Procesul de învățare se bazează pe instrumente on-line, open source, care nu necesită investiții majore, ci doar coordonarea și mentoratul unor specialiști în educație și IT.

În cele 30 de cluburi de coding deschise în bibliotecile publice învață săptămânal primii pași în programare, peste 400 de copiii. Proiectul este implementat de către Fundația Progress, Asociația Etic, 36 de biblioteci publice și Gameloft cu finanțare de la Fundația Româno Americană.  Dacă ai chef să te implici ca mentor pentru copii sau ai prieteni care pot și vor să ajute, scrie-le celor de la Fundația Progress: ovidiu.ana@progressfoundation.ro Iar pentru a afla noutățile din cadrul proiectului puteți urmări pagina de Facebook.

Exit mobile version