Evolio este unul dintre producătorii români de tablete, smartphone-uri, GPS-uri, smartwatch-uri. Evolio X5, este smartphone-ul în care veți citi în acest articol cu păreri și opinie în urma review-ului realizat.
Evolio X5, este un smartphone foarte atrăgător și rapid ce te duce subtil cu gândul la design-ul implementat de Apple pe modelul iPhone 6. Chiar dacă costă doar 799 de lei la data realizării review-ului, nu are hardware deloc slab. Un motiv în plus pentru care merită să achiziționați smartphone-ul este garanția ce include și spargerea ecranului.
Lansat la finalul anului 2015, smartphone-ul poate să reprezinte o alternativă pentru smartphone-urile cu un brand internațional mai cunoscut și buget de maxim 1500 de lei.
“X5 este smartphone-ul ce include caracteristici apreciate de toți utilizatorii: viteză mare, cameră performantă și sunet impecabil, la un preț sub 1000 lei. În plus, telefonul beneficiază de garanție pentru ecran spart, serviciu oferit începând cu acest moment pentru toate telefoanele high-end ce vor fi lansate de Evolio. Smartphone-urile sunt un segment asupra căruia ne vom concentra atenția în perioada următoare. În 2016 ne-am propus să vindem peste 200.000 de smartphone-uri.” a declarat Liviu Nistoran, CEO & Founder Evolio România.
Specificații tehnice
Display – Super AMOLED de 5 inch, rezoluție 1280 x 720 pixeli
Procesor –MTK6753 – Octa-Core
GPU – Mali-T720
RAM – 2 GB
Spațiu de stocare – 16 GB
Cameră principală – 13MP Autofocus, LED flash, înregistrare 1080p la 30 de cadre pe secundă în forma 3GP.
Cameră selfie – 5 MP
Sistem de operare – Android 5.1 Lollipop
Baterie – Li-Ion 2250 mAh produsă de Sony
Greutate – 128 grame
Design
Atunci când intri pentru prima oară în contact cu telefonul, nu poți să nu te gândești că acesta seamănă foarte mult cu iPhone 6 sau 6s. Nu știm dacă Evolio sau partenerii lor din China asta și-au dorit însă cu siguranță nu cred că sunt prima persoană care afimă acest lucru despre smartphone-ul X5.
Smarphone-ul are un feeling bun la utilizare, are capacul de la baterie alb, este mat iar acest lucru are o contribuție majoră la grip dar și dezavantajoasă pentru faptul că este un material poros iar acesta se murdărește rapid. Fiind un display de 5 inch și având 71.7, dacă nu aveți nu aveți degete lungi, este cam imposibil să puteți atinge cu o singură mână tot ecranul. Dar cum în ziua de astăzi, utilizarea smartphone-ului cu ambele mâni, nu credem că acest smartphone va pune probleme în utilizare cuiva.
În partea de sus a smatphone-ului pe cadrul din aluminium găsim jack-ul de 3.5mm și mufa Micro-Usb pentru transfer de date dar și încărcare. Laterala din dreapta are prezente butoanele de volum și butonul blocare/delocare și pornire/oprire. La bază este disponibil singurul microfon cât și difuzorul pentru sonerii sau audiție multimedia.
Partea frontală prezintă camera selfie de 5MP, iar lângă aceasta mai găsim, ledul pentru notificări/încărcare, senzorul pentru lumină și casca pentru audiție în momentul în care se realizează apeluri audio. Toate butoanele de pe față sunt capacitive. Tasta home este cea delimitată clar, cele pentru back sau mai mult se aprind atunci când sunt atinse.
Pe spate, Evolio X5, are plasată camera de 13MP în partea din stânga iar sub aceasta găsim blițul led-flash. Tot pe spate mai sunt prezente logo-ul Evolio și modelul X5 by Evolio.
Display
Dimensiunea ecranului este de 5 inch, acesta este protejat de o sticlă 2.5D Gorilla Glass 3. Evolio a ales pententru X5 să folosească un display IPS LTPS (Low Temperature Poly-silicon) avantajele majore ale acestui ecran sunt date de luminozitatea intensă alături de culori puternice dar și un consum redus de energie.
Un alt punct la care stă foarte bine ecranul îl reprezintă unghiurile de vizualizare, chiar dacă nimeni nu o să stea să privească din ughiuri extreme, văzut din stânga și dreapta, smartphone-ul afisează imaginile foarte bine și fără diferențe de culoare.
Pentru cei care sunt mai pretențioși sau preferă să customizeze modul în care smartphone-ul afisează imaginile, acesta vine cu tehnologia MiraVision. Aceasta permite următoarele preseturi standard, vivid sau user mode, dea de la final permite să customizați claritatea, temperatura culorilor și contrastul dinamic.
Marginile ecranului nu sunt foarte mari, atunci când este stins, ai impresia că acesta este fix până la margine însă are un cadru generos de jur împrejur.
În cazul modelului sosit la test, acesta vine și cu o folie de protecție aplicată, lucru care vă scutește de drumul la service-ul GSM, pentru aplicare.
Hardware
Chiar dacă nu are un procesor tactat la o viteză foarte mare, 1.3 GHz, cu 8 nuclee se dovedesc suficiente pentru funcționarea optimă a jocurilor cu specificații medii cât a sistemului de operare și aplicațiilor.
În cazul în care alegeți acest smartphone trebuie să cunoașteți că diferența față de smartphone-uri premium ca Samsung S6 sau iPhone 6 există din plin atât din punct de vedere al specificațiilor cât și a materialelor utilizate pentru carcasă și accesorii.
Fanii sunetului foarte bun în căști, au motive în plus să se bucure, X5, vine cu procesor de sunet Bes Flawless 2.0.
Evolio X5, după părerea mea este alegerea perfectă pentru un smartphone 4G, dual sim, cu posibilitate de extindere a memoriei prin intermediul cartului micro SD, cameră rezonabilă însă cu peformanțe limitate din cauza specificațiilor medii în cazul componentelor.
Benchmark
Realizarea testelor sintetice, ne-au arătat faptul că telefonul se încălzește când este pus serios “la muncă”.
După cum se poate vedea, smartphone-ul este comparabil la performanțe cu Nexus 5 sau Samsung Galaxy S4. Până la urmă, trebuie să ne asumăm aceste aspecte pentru că este un smartphone cu un preț de sub 1000 lei.
Conectivitate
Dacă sunt lucruri la care stă bine, smartphone-ul testat are un mare avantaj, este 4G, deci poate utiliza vitezele ridicate ale furnizorilor de servicii de telefonie mobilă. Pentru că că poate funcționa cu tehnologia FDD, conexiunea 4G, ieftină de la Digi Mobil este la o semnătură de contract distanță de tine.
Dacă memoria internă și cardul micro-sd nu îți sunt suficiente, poți să adaugi și un stick prin cablul OTG.
- 4G – FDD-LTE: 800/1800/2100/2600(band20,band3,band1,band7) cu posibilitate de a face hotspot prin bluetooth.
- WLAN – WiFi802.11 b/g/n
- Bluetooth – v4.2, A2DP, EDR, LE
- GPS – A-GPS, GLONASS
- USB – microUSB v2.0, USB Host, OTG
Camera foto & Video
Camera foto de 13 MP utilizează un senzor Omnivision, model OV 13850 cu o deschidere de F1.8. Camera selfie are 5 MP, înregistrează HD și vine de la aceeași producător, Omnivision, modelul OV5648.
Lumina este un punct cheie la camera foto principală, în lipsa acesteia, chiar și cu bliț pozele au mici distorsiuni.
Lipsa unei stabilizări optice se simte atunci când telefonul este mișcat atuni când se realizează poza.
Formatul în care sunt salvate înregistrările video, 3GP, chiar și la rezoluție Full HD la 30 de cadre pe secunde, nu îmi place. O variantă MP4, cred că avea o calitate mai bună.
Autonomia bateriei
Bateria produsă Li-Ion de 2250 mAh produsă de Sony, face ca telefonul să aibă o autonomie teoretic de o zi. În cazul meu, am încărcat telefonul toată noaptea, dimineață l-am scos și totuși nu am reușit această performanță. După prânz, pe la ora 15:00, a fost nevoie să încarc din nou. Din păcate, timpul petrecut la încărcat nu a fost foarte mult și am plecat cu 20% la baterie, care au dispărut destul de rapid după 1 oră maxim.
Nu știu dacă modelul sosit la teste avea o problemă sau așa este autonomia în mod normal, dar a părut să fie destul de mică.
Recomandăm pentru orice eventualitate, achiziționarea unui powerbank, aceasta o să vă scape de momentele când nu ajungeți la priză pentru a încărca smartphone-ul.
Puncte pozitive
- Design plăcut
- Preț avantajos vs specificațiile oferite
- Notificările se văd atunci când există fără a mai deschide display-ul cu ajutorul ledului plasat pe partea frontală.
- Procesor Octa-Core bine echilibrat
- Sunet foarte bun în căști
- Sistem de operare curat, fără bloatware.
Puncte negative
- Filmare în format 3GP
- Autonomie destul de scăzută
Concluzie
După o lungă perioadă în care am utilizat telefonul exact ca pe cel personal, cred că acesta poate să fie o variantă utilă pentru cei care doresc să treacă de la smartphone-uri mai vechi cu memorie de ram mai mică (1 GB) sau procesor mai slab.