Site icon Stiri IT si noutati din domeniul tehnologic – Mobile247

Samsung Galaxy Note 5 – phablet-ul care își merită toți banii – Review, păreri și opinii

Samsung Galaxy Note 5 este unul dintre acele telefoane la care ar trebui să te gândești atunci când simți nevoia de o schimbare și vrei un telefon nou.

În vara anului trecut, mai exact în august 2015, sud-coreeni de la Samsung lansau oficial cele mai așteptate phablet-uri ale anului și anume: Samsung Galaxy S6 Edge+ și Samsung Galaxy Note 5, singurele diferențe dintre cele două telefoane fiind ecranul curbat prezent pe Galaxy Edge+ și stylus-ul sau al șașelea deget, așa cum îmi place mie să o zic, disponibil dintotdeauna pe modelele Galaxy Note.

Pentru că Galaxy Note 5 este unul dintre puținele telefoane pe care mi le doresc cu adevărat și pentru că mă bate gândul să renunț la Samsung Galaxy S5-ul meu, le-am cerut celor de la QuickMobile să mi-l trimită câteva săptămâni în teste, să vedem dacă suntem compatibili unul cu celălalt.  Așa s-a întâmplat și cu S5 pe care l-am achiziționat în urma unor teste destul de riguroase pentru a vedea dacă autonomia bateriei este pe aceeași lungime de undă cu mine. Se pare că a trecut testul! 🙂

Samsung Galaxy Note 5 a ajuns la mine cu câteva săptămâni înainte de lansarea noilor Galaxy S7 și S7 Edge, însă chiar și acum după lansarea celor mai performante modele Samsung, Galaxy Note 5 mi se pare un smartphone care face față cu brio oricărui telefon high-level. După ce vă voi prezenta specificațiile tehnice o să mă credeți pe cuvânt! 🙂

Specificații tehnice

Display – Super AMOLED de 5.7 inch, rezoluție 2560×1440 pixeli
Procesor – Exynos 7420 Octacore
GPU – Mali-T760MP8
RAM – 4 GB
Spațiu de stocare – 32/64 GB
Cameră principală – 16MP, poate înregistra FULL HD, la 60 de cadre pe secundă sau 4K la 30 de cadre pe secundă. (Autofocus, Continous Shooting, Digital Zoom, Panorama, HDR, stabilizare optică)
Cameră selfie – 5 MP
Sistem de operare – Android 5.1.1 Lollipop
Baterie – 3000 mAh – Lithium
Greutate – 171 grame

Design

Dacă până acum telefoanele Samsung erau destul de criticate datorită design-ului care lăsa de dorit, odată cu lansarea lui Galaxy S6, sud-coreeni au dorit să ofere utilizatorilor săi o nouă experiență.  Raportându-ne la design-ul lui Note 4, noul Galaxy Note 5 vine cu o carcasă unibody, metalică cu un spate din sticlă.

Display

Capabilitățile multimedia superioare sunt susținute de ecranul Quad HD Super AMOLED care este identic cu cel existent pe Galaxy S6, doar că este un pic mai mare, 5.7 inch și cu o rezoluție QHD (2560×1440 pixeli). Spre deosebire modelele din gama Galaxy S, toate Galaxy Note-urile vin cu un stylus care  poate fi utilizat pentru diverse notiţe, iar funcţiile sale se pot activa printr-un “click” pe ecranul stins. Singura problemă a ecranului este atunci când suntem afară și butonându-l în soare apare efectul de oglindă și practic nu mai vezi nimic.

Hardware

Datorită problemelor care apar în urma supra-încălzirii procesoarelor produse de Qualcomm, mai exact, Snapdragon 810, sud-coreeni au optat pentru procesoarele octa-core Exynos 7420, compus la rândul său dintr-un procesor quad-core Cortex A53 1.5 GHz şi un procesor quad-core Cortex A57 de 2.1 GHz acompaniat de grafica Mali-T760MP8.

De la lansarea oficială a lui Note 5 și până în prezent, producătorii de smartphone-uri au tot lansat telefoane cu o memorie RAM de 4GB, însă în vara lui 2015 Samsung Galaxy Note 5 era printre puținele smartphone-uri care se lansau cu 4GB memorie RAM.

Dorind să ofere noi experiențe fanilor, sud-coreeni s-au gândit ca odată cu lansarea noilor modele S6, utilizatorii Samsung să nu mai aibă acces direct la bateria de 3000 mAh, construind astfel carcase unibody și odată cu asta au renunțat și la slotul pentru cardul microSD.

În continuare, Galaxy Note 5 este disponibil în versiunea de 32GB, respectiv 64GB memorie internă, însă fără posibilitatea de extindere a memoriei.

Performanțe

Așa cum vă spuneam și un pic mai sus, în 2015 Galaxy Note 5 era printre primele smartphone-uri care veneau cu 4GB memorie RAM. Acești 4GB ar trebui să facă diferența și să-l urce pe primele poziții în testele de benchmark.

Conectivitate

Camera foto & Video

La fel ca și camera foto de pe Galaxy S6, camera foto disponibilă pe Galaxy Note 5 beneficiază de un senzor de 16 MP cu o apertură f/1.9 şi stabilizare optică a imaginii, dar care a  primit o funcţie suplimentară: poţi transmite clipuri video în direct pe Youtube în format Full HD.

Poze realizate cu Samsung Galaxy Note 5

Autonomia bateriei

Spre deosebire de Galaxy Note 4 care avea o baterie de 3220 mAh, Galaxy Note 5 are o baterie de 3000 mAh dar care beneficiază de ultima tehnologie de încărcare rapidă, încărcarea wireless fiind completă în doar 2 ore.

Cost

Puncte pozitive

Culorile și materialele folosite pentru noua carcasă unibody, adică sticla de pe spate și rama metalică, oferă atât vechilor utilizatori Samsung, cât și noilor utilizatori, o nouă experiență digitală.

Samsung Galaxy Note 5 este primul telefon inteligent care vine cu 4GB memorie RAM și care chiar își face simțită prezența în butonarea telefonului și aplicațiilor instalate.

Cei 16 MP prezenți pe camera foto principală te fac să fii mai atent la detalii iar împreună cu noile culori care sunt foarte naturale și calde, vei reuși să faci fotografii profesioniste direct cu telefonul mobil.

Puncte negative

În ultima perioadă cei de la Samsung și-au pus utilizatorii pe primul plan, dorind să le ofere telefoane mult mai performante dar și cu un design diferit. Ținând cont de aceste lucruri ei au renunțat telefonul normal, unde utilizatorii aveau acces la baterie, în favoarea unei carcase unibody. S-au gândit că cei 32GB respectiv 64GB memorie internă le este suficientă și au renunțaț la posibilitatea de extindere a memoriei cu ajutorul unui card microSD.

Dacă noua carcasă unibody nu mă deranjează, lipsa slotului microSD chiar mă deranjează! 🙁

Ținând cont că Note 4 avea o baterie de 3220 mAh, mă așteptam ca Note 5 să aibă cel puțin 3500 mAh, însă sud-coreeni s-au gândit că utilizatorii nu au nevoie de o bateriei cu mAh mai mulți, ci un timp mai rapid de încărcare.

Concluzie

După cum vă spuneam la începutul review-ului, cu foarte puține telefoane inteligente mi-aș înlocui S5-ul, iar Galaxy Note 5 este unul dintre ele. Dacă peste lipsa slotului microSD aș putea să trec, iar bateria lui Note 5 este mai mare decât bateria telefonului meu (2800 mAh), nu știu ce să facă cu dimensiunea lui. Este un telefon destul de mare pe care nu poți să-l ții în buzunar pentru că nu încape, iar să stai el în mână, nu se poate.

În orice caz, Samsung Galaxy Note 5 este unul dintre acele telefoane la care ar trebui să te gândești atunci când simți nevoia de o schimbare și vrei un telefon nou.

Galerie foto Samsung Galaxy Note 5 – 2015

Exit mobile version