Vector Watch, ceasul smart cu origini românești ce face senzație în întreaga lume, a sosit pentru test și review, mulțumită celor de la Orange, distribuitorul exclusiv în România.
Ceasurile smart din ziua de astăzi se confruntă cu aceeași problemă pe care o au și smartphone-urile, autonomia. Dimensiunile mici și conexiunea continuă cu telefoanele inteligente la care se conectează prin Bluetooth și apoi afișează pe ecran diferite notificări, consumă multă energie. Acest lucru se concretizează prin încărcarea aproape zilnică a bateriei.
Unboxing
Vector Watch a studiat bine piața ceasurilor inteligente și a reușit să realizeze un ceas smart cu o autonomie de 30 de zile. În practică, ceasul are o autonomie mai mare de 30 de zile, dar în condiții de utilizare intensă, cele 30 de zile estimate de producător, fac față cu brio utilizării.
Este adevărat, aceste 30 de zile, au și ele un cost. Display-ul este monocrom, fără touch-screen iar sistemul de operare ce rulează în interiorul ceasului este proprietar Vector Watch. Nu trebuie să vă faceți probleme! Chiar dacă sistemul de operare este dezvoltat “in house” de Vector Watch, ceasul este compatibil cu toate smartphone-urile de pe piață, adică cele care rulează cu iOS, Android sau Windows Phone.
Cei de la Vector Watch au gânduri mari! Aceștia nu atacă doar piața autohtonă, ci și pe cea globală de ceasuri smart, ce are o creștere anuală de aproximativ 35%, conform Business Insider.
Putem considera că Vector Watch se află într-o continuă competiție cu Apple Watch sau cu ceasurile care rulează cu Android Wear, însă display-ul monocrom și fără touchscreen reduce cu mult competiția directă cu brandurile amintite mai sus.
Ambalaj
Atenția la detalii începe din momentul în care ai primul contact cu cutia. Mi-a plăcut foarte mult ambalajul de bună calitate. Butonul ce mă duce cu gândul la butonii ce se pot utiliza la cămăși, dau startul bunului gust chiar și în cazul unei cutii.
Design
Compania are pe piață disponibile două variante de ceas: Luna, varianta cu ecran rotund, sau Meridian, ceasul cu ecran pătrat la care sunt disponbile curele din silicon, metal sau piele.
Ediția sosită la test, Luna, cu brățară de metal, reprezintă alegerea perfectă pentru oamenii de afaceri sau pentru cei care preferă ceasurile elegante, fără ca acestea să iasă în evidență și chiar să fie confundate cu ceasuri cu mecanism ale unor producători celebri.
Spre deosebire de alți producători de ceasuri inteligente, Vector vine cu simplitatea de a produce doar ceasuri și reușește să nu iasă din tiparul ceasului clasic. Materialele folosite și designul sunt unele din punctele sale forte.
Carcasa ceasului este din metal, 316L, atent lucrată pentru o senzație cât mai plăcută la utilizare. În lipsa unui ecran touchscreen, smartwatch-ul are doar 3 butoane disponibile, centrul pentru intrarea în meniu iar butoanele de sus și jos pentru navigare.
Display
Principalul atuu al ceasului este autonomia de 30 de zile care este posibilă datorită faptului că acesta vine cu o rezoluție mai slabă, ecran monocrom, fără touchscreen.
Pe timp de seară prin simpla apăsare a butonului din centru, display-ul este iluminat discret, însă suficient pentru a vizualiza ora sau informațiile afișate.
Conectivitate
Telefonul tău, fie că rulează cu iOS, Android sau Windows Phone, se poate conecta la ceas prin Bluetooth, distanța maximă la care cele două stau conectate este de aproximativ 15-20 m. Fără conexiune Wi-Fi, smartwach-ul Luna, salvează din consumul de energie electrică și astfel contribuie la o autonomie ridicată.
Alimentarea ceasului se face cu ajutorul unui încărcător special creat de producător. Au existat cazuri în care utilizatorii au pierdut încărcătorul datorită autonomiei mult mai mari față de cea menționată de Vector.
Aplicații
Magazinul de aplicații denumit Store, momentan are disponibile o serie de aplicații destul de inutile pentru piața din România. Viitorul Store-ului este bun, se pare că Vector va permite dezvoltatorilor să creze aplicații pentru ceas, urmând ca apoi acestea să fie prezente în magazin.
Aplicația ceasului permite să schimbăm design-ul ceasului afișat, existând o serie de modele destul de interesante. Față de ceasurile obișnuite, există posibilitatea ca ecranul să afișeze un design de ceas clasic sau digital. Suplimentar, unele design-uri permit afișarea simultană a ceasului cât și a evenimentelor menționate în calendar.
Ceasul poate monitoriza diverse activități: numărul de pași, distanța zilnică parcursă sau numărul de calorii consumate, până la durata și calitatea somnului tău.
Toate notificările sunt comunicate printr-o vibrație subtilă, funcție plăcută pentru că atunci când dormi și nu vrei să trezești toată casa, ceasul va vibra și astfel somnul tău se va termina mai plăcut.
Cost
Vector Watch este disponibil doar la Orange. Prețul unui astfel de ceas începe de la 299 euro și ajungând la maxim 499 euro. Cost destul de mare la prima vedere dar dacă ne gândim la durata de funcționare cu o singură încarcare și design-ul de foarte bună calitate, începem să înțelegem de ce costă atât ceasul.
Puncte pozitive
- Autonomie crescută, 30 de zile.
- Atenție acordată detaliilor, finisaje foarte bune cât și materiale
Puncte negative
- Conectivitatatea cu iOS-ul după utilizarea cu Android nu s-a mai putut realiza
- Lipsa aplicațiilor fac ceasul să fie parțial smart, probabil în 2016, lucrurile o să fie mai bune.
Concluzii
Vector Watch este pentru moment un ceas smart ce stă excelent la aspectul autonomiei. Cele 30 de zile îl fac un veritabil best-buy privind doar din prisma bateriei.
Viitorul sistemului de operare cât și a Store-ului de aplicații cu siguranță va avea un viitor mai bun.
Ideea de a concepe un sistem de operare și totuși să păstrezi aspectul de ceas clasic, pot reprezenta punctele forte pentru care Vector Watch se bucură de o popularitate impresionantă.