După un timp, orice PC începe să-și arate vârsta. Vă prezentăm câteva metode care vă vor ajuta dacă PC-ul merge foarte greu.
Din fericire, întotdeauna sunt soluții pentru a-ți face PC-ul mai rapid, fie că are 7 ani, fie că este un model de anul trecut. Dacă știi ce să faci, poți chiar să îmbunătățești performanțele unui PC nou nouț.
În acest articol vom trece peste câteva metode prin care poți îmbunătăți performanțele oricărui PC, și cea mai bună parte e că toate sunt absolut gratuite.
De notat este însă faptul că aceste soluții sunt pentru PC-urile care rulează Windows.
1. Trucuri pentru sistemul de operare
Sistemul de operare folosit este fundația PC-ului, ceea ce înseamnă că orice software, cât de rapid ar fi el, va merge greu dacă sistemul de operare nu este în stare să ducă sarcina la capăt.
2. Treci pe modul „Performanță maximă”
Dacă ți se pare că PC-ul se mișcă mai încet decât ar trebui, verifică setările bateriei, în Panoul de Control și asigură-te că este aleasă opțiunea „Performanță maximă”. Pe un laptop, Windows va sacrifica performanță pentru a mări autonomia bateriei, și face acest lucru prin impunerea unei limite asupra performanței procesorului și a altor componente.
3. Dezactivează Aero
Introdus în Windows Vista, Aero este numele unui set de opțiuni de afișare care plac ochiului, incluzând interfață transparentă și tranziții animate. Deși arată foarte bine, poate avea un impact negativ asupra performanței, în special în sistemele mai vechi, care nu au o placă video dedicată. Acestea pot beneficia de o creștere semnificativă a performanței prin dezactivarea Aero în setările de Afișare din Panoul de Control.
4. Dezactivează programele care pornesc odată cu Windows-ul
Dacă durează mult pentru ca PC-ul să pornească, e foarte posibil să existe multe programe care pornesc de fiecare dată când este pornit PC-ul. Asta înseamnă că Windows-ul are mai multe de făcut când pornește, iar acele programe vor continua să folsoească resursele sistemului și vor încetini PC-ul.
Folosind un program gratuit, precum Autoruns, poți vedea ce programe pornesc odată cu Windows-ul, și mai mult ca sigur vei găsi și câteva de care nu ai nevoie. Uită-te cu atenție și dezactivează tot ce crezi că nu trebuie să pornească odată cu Windows-ul.
5. Dezinstalează programe de care nu ai nevoie
De-a lungul timpului, vei instala tot felul de aplicații, de care poate ai nevoie doar o dată sau de două ori. Deși nu folosesc resurse în mod activ atunci când nu sunt pornite, este recomandat ca programele pe care nu le folosești să fie dezinstalate.
6. Scanează-ți PC-ul
Dacă observi că PC-ul tău a început să meargă foarte greu dintr-o dată, e foarte posibil ca responsabilul să fie un malware. Chiar dacă ești sigur că nu ai instalat nimic rău-intenționat, e o idee bună să-ți scanezi PC-ul din când în când. Malwarebyte Anti-Malware este un program excelent care face exact acest lucru, și este gratuit.
7. Renunță la antivirusul comercial
Dacă acum câțiva ani era imperativ să deții un antivirus comercial, acum este de ajuns să folosești Windows Defender, inclus în ultimele versiuni de Windows, atâta timp cât îl ții actualizat continuu și practici atenție sporită atunci când folosești internetul. Nu deschide fișiere trimise pe mail de necunoscuți, nu vizita site-uri suspecte și nu instala aplicații de care nu ești sigur că sunt sigure, și nu vei avea probleme.
8. Asigură-te că Windows-ul este actualizat
Cum am spus și mai sus, pentru ca Windows Defender să-și facă treaba, trebuie ca Windows-ul să fie actualizat. Deși Actualizările Automate pot fi enervante, vei fi scutit de multe probleme dacă îți ții PC-ul actualizat.
9. Actualizează driverul video
Placa video joacă un rol destul de important când vine vorba de performanța unui PC. Așa că e important ca driverul plăcii video să fie actualizat. Deși actualizarea driverelor video este automată în majoritatea cazurilor, nu strică să intri pe site-ul producătorului și să verifici dacă ai ultima versiune a driverului.
10. Reinstalează Window-ul
Uneori însă, oricât de mult ai încerca, PC-ul parcă nu vrea să te înțeleagă și se încăpățânează să meargă prost. Singura soluție aici este să reinstalezi Windows-ul. Dacă încă folosești Windows 7 sau 8/8.1, îți recomandăm să faci trecerea la Windows 10 printr-un upgrade gratuit, oferit chiar de Microsoft.